STRUDEL Z JABŁKAMI


Składniki ciasta

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki masy

  • 1 kg twardych jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 1 szklanka rumu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Składniki dodatkowe

  • masło
  • bułka tarta
  • cukier puder

Etapy przygotowania ciasta

  • Mąkę połączyć z szczyptą soli, wbić jajka, dokładnie wymieszać stopniowo dolewając wodę, wierzch wyrobionego ciasta posmarować oliwą, ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.

Etapy przygotowania masy

  • Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry.
  • Rodzynki namoczyć w rumie.
  • Jabłka połączyć z namoczonymi w rumie rodzynki, dodać cukier, cynamon, dokładnie wymieszać, naczynie z masą nakryć lnianym ręcznikiem, odstawić na około 10 – 15 minut.

Etapy przygotowania całości

  • Schłodzone ciasto rozwałkować na bardzo cienki, prawie przeźroczysty prostokąt, aby to osiągnąć należy je wałkować na papierze pergaminowym oprószonym mąką i rozciągać rękami tak aby miało jednakową grubość.
  • Rozciągnięte ciasto lekko posmarować roztopionym masłem, posypać tartą bułką, na cieście ułożyć przygotowaną masę jabłeczną tak aby od góry i po bokach pozostawić co najmniej 2 cm ciasta (wolnego miejsca), wierzch masy posypać tartą bułką, ciasto ostrożnie zawinąć w roladę tak aby łączenie ciasta pozostało na dole rolady, boki ciasta zawinąć do dołu pod spód, papier pergaminowy z roladą ostrożnie ułożyć w formie do pieczenia, wierzch rolady posmarować roztopionym masłem.
  • Strudel piec 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, aż strudel nabierze złocistego koloru.
  • Wystudzony strudel obficie oprószyć cukrem pudrem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]