Składniki ciasta
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki masy
- 1 kg twardych jabłek
- 10 dag rodzynek
- 1 szklanka rumu
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Składniki dodatkowe
- masło
- bułka tarta
- cukier puder
Etapy przygotowania ciasta
- Mąkę połączyć z szczyptą soli, wbić jajka, dokładnie wymieszać stopniowo dolewając wodę, wierzch wyrobionego ciasta posmarować oliwą, ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.
Etapy przygotowania masy
- Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry.
- Rodzynki namoczyć w rumie.
- Jabłka połączyć z namoczonymi w rumie rodzynki, dodać cukier, cynamon, dokładnie wymieszać, naczynie z masą nakryć lnianym ręcznikiem, odstawić na około 10 – 15 minut.
Etapy przygotowania całości
- Schłodzone ciasto rozwałkować na bardzo cienki, prawie przeźroczysty prostokąt, aby to osiągnąć należy je wałkować na papierze pergaminowym oprószonym mąką i rozciągać rękami tak aby miało jednakową grubość.
- Rozciągnięte ciasto lekko posmarować roztopionym masłem, posypać tartą bułką, na cieście ułożyć przygotowaną masę jabłeczną tak aby od góry i po bokach pozostawić co najmniej 2 cm ciasta (wolnego miejsca), wierzch masy posypać tartą bułką, ciasto ostrożnie zawinąć w roladę tak aby łączenie ciasta pozostało na dole rolady, boki ciasta zawinąć do dołu pod spód, papier pergaminowy z roladą ostrożnie ułożyć w formie do pieczenia, wierzch rolady posmarować roztopionym masłem.
- Strudel piec 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, aż strudel nabierze złocistego koloru.
- Wystudzony strudel obficie oprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju