KAPUSTA BIAŁA MARYNJOWANA Z OGÓRKAMI

Kapusta   
Składniki

  • 1 główka kapusty białej (główka około 2 kg)
  • 1 kg ogórków
  • 2 duże marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 pęczek kopru
  • 1 duża łyżka soli

Składniki zalewy

  • 1 szklanki wody
  • 1 szklanka octu ziołowego (Exquisit 7 ziół) 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, drobno poszatkować, ogórki w skórce pokroi w plasterki, marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem, liściem laurowym, ziarenkami ziele angielskiego i pieprzu, przemieszać, zagotować.
  • Posiekaną kapustę połączyć z pokrojonymi ogórkami, startą marchewką, pokrojoną papryką, posiekanym koperkiem, dodać sól, dokładnie ugnieść rękami mieszając, odstawić pod przykryciem na około 2 godziny.
  • Kapustę z warzywami przełożyć do słoików (lekko ugnieść), zalać gorącą zalewą tak aby zalewa zakrywała kapustę, w razie potrzeby słoiki uzupełnić dorobioną zalewą, słoiki zamknąć, pasteryzować 12 minut.

Kapusta wyjęta ze słoika po 1 miesiącu.

Kapusta

Kapusta

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące kapusty ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z buraczkami ; Kapustę czerwoną marynowaną na słodko

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]