Składniki
- 1 główka kapusty białej (główka około 2 kg)
- 1 kg ogórków
- 2 duże marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 pęczek kopru
- 1 duża łyżka soli
Składniki zalewy
- 1 szklanki wody
- 1 szklanka octu ziołowego (Exquisit 7 ziół)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, drobno poszatkować, ogórki w skórce pokroi w plasterki, marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem, liściem laurowym, ziarenkami ziele angielskiego i pieprzu, przemieszać, zagotować.
- Posiekaną kapustę połączyć z pokrojonymi ogórkami, startą marchewką, pokrojoną papryką, posiekanym koperkiem, dodać sól, dokładnie ugnieść rękami mieszając, odstawić pod przykryciem na około 2 godziny.
- Kapustę z warzywami przełożyć do słoików (lekko ugnieść), zalać gorącą zalewą tak aby zalewa zakrywała kapustę, w razie potrzeby słoiki uzupełnić dorobioną zalewą, słoiki zamknąć, pasteryzować 12 minut.
Kapusta wyjęta ze słoika po 1 miesiącu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące kapusty ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z buraczkami ; Kapustę czerwoną marynowaną na słodko