BURACZKI Z WĘGIERKĄ

Buraczki (OneDrive)
Składniki

  • 1 kg buraków
  • 60 dag śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
  • 1 cebula duża
  • 3/4 szklanki majonezu
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Buraki dokładnie umyć, każdy owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, w garnku zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości, wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, odstawić.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w paski (poprzecznie lub wzdłużnie), cebulę obrać, drobno posiekać, odstawić.
  • Pokrojone buraczki połączyć z pokrojonymi śliwkami i posiekaną cebulą, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 – 15 minut.
  • Przed podaniem surówkę można przybrać listkami natki pietruszki.

Buraczki (OneDrive) 

Buraczki (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]