Składniki
- 1 kg buraków
- 60 dag śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
- 1 cebula duża
- 3/4 szklanki majonezu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Buraki dokładnie umyć, każdy owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, w garnku zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości, wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, odstawić.
- Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w paski (poprzecznie lub wzdłużnie), cebulę obrać, drobno posiekać, odstawić.
- Pokrojone buraczki połączyć z pokrojonymi śliwkami i posiekaną cebulą, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 – 15 minut.
- Przed podaniem surówkę można przybrać listkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw