Składniki
- 8 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 l czystej wódki (Luksusowa)
- 1/2 l spirytusu 96%
Etapy przygotowania
- Goździki, laskę cynamonu i laskę wanilii, włożyć do słoja, dodać skórkę pomarańczy i gałkę muszkatołową, zalać wódką i spirytusem, przemieszać, słój zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, co dziennie potrząsać słojem.
- Po 2 tygodniach nalewkę przefiltrować przez gęste sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, przefiltrowaną nalewkę odstawić.
- W garnku zagotować szklankę wody ze szklanką miodu, syrop zdjąć z ognia i do gorącego syropu, cały czas mieszając powoli wlać przefiltrowaną nalewkę, dokładnie wymieszać.
- Nalewkę przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić lub zakorkować, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesięce.
Info Kulinarka
Doskonała na niestrawność
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze miodu