NALEWKA KORZENNA


Składniki

  • 8 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka miodu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 l czystej wódki (Luksusowa)
  • 1/2 l spirytusu 96%

Etapy przygotowania

  • Goździki, laskę cynamonu i laskę wanilii, włożyć do słoja, dodać skórkę pomarańczy i gałkę muszkatołową, zalać wódką i spirytusem, przemieszać, słój zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, co dziennie potrząsać słojem.
  • Po 2 tygodniach nalewkę przefiltrować przez gęste sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, przefiltrowaną nalewkę odstawić.
  • W garnku zagotować szklankę wody ze szklanką miodu, syrop zdjąć z ognia i do gorącego syropu, cały czas mieszając powoli wlać przefiltrowaną nalewkę, dokładnie wymieszać.
  • Nalewkę przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić lub zakorkować, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesięce.

 

Info Kulinarka

Doskonała na niestrawność

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze miodu

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]