DŻEM JABŁKOWY Z WIŚNIAMI

Dżem (OneDrive)
Składniki

  • 1 kg jabłek (zważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 50 dag wiśni (zważonych po usunięciu pestek)
  • 1 kg cukru żelującego “Diament”
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duża cytryna
Etapy przygotowania
  • Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, odważyć kilogram, pokroić w drobna kostkę, skropić sokiem z cytryny, wiśnie umyć, wydrylować Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, odważyć 50 dag.
  • Pokrojone jabłka i wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, wymieszać, zagotować, po zawrzeniu gotować na małym ogniu 40 minuty, w czasie gotowania konfitury mieszać aby się nie przypaliły, pod koniec gotowania (na 3 – 4 minuty) do masy dodać cynamon, przemieszać, odstawić, wymieszać z miodem.
  • Gorącym, płynnym dżemem napełnić słoiczki, słoiczki zakręcić, odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.

Dżem wyjęty ze słoiczka po 3 miesiącach

Dżem (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze miodu

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]