Składniki
- 1 kg jabłek (zważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 50 dag wiśni (zważonych po usunięciu pestek)
- 1 kg cukru żelującego “Diament”
- 5 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 duża cytryna
- Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, odważyć kilogram, pokroić w drobna kostkę, skropić sokiem z cytryny, wiśnie umyć, wydrylować Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, odważyć 50 dag.
- Pokrojone jabłka i wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, wymieszać, zagotować, po zawrzeniu gotować na małym ogniu 40 minuty, w czasie gotowania konfitury mieszać aby się nie przypaliły, pod koniec gotowania (na 3 – 4 minuty) do masy dodać cynamon, przemieszać, odstawić, wymieszać z miodem.
- Gorącym, płynnym dżemem napełnić słoiczki, słoiczki zakręcić, odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.
Dżem wyjęty ze słoiczka po 3 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze miodu