SAŁATKA Z SELEREM I FIGAMI

Sałatka z selerem i figami
Składniki

  • 2 słoiki tartego selera konserwowego (po 370 ml)
  • 20 dag suszonych fig
  • 20 dag sera z niebieską pleśnią
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 4 łyżki majonezu
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Seler osaczyć z zalewy, figi oczyścić, pokroić w cienkie paski, ser pokroić w małą kostkę, tymianek opłukać, oczyścić, osuszyć, listki i cienkie łodyżki posiekać.
  • Sos; śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Seler połączyć z pokrojonymi figami, pokrojonym serem, posiekanym tymiankiem (część pozostawić do oprószenia wierzchu sałatki), całość przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, przed podaniem odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekanym tymiankiem.

Sałatka z selerem i figami

Sałatka z selerem i figami

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Sałatkę z selerem i ananasem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]