Składniki
- 2 słoiki tartego selera konserwowego (po 370 ml)
- 20 dag suszonych fig
- 20 dag sera z niebieską pleśnią
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 3 łyżki śmietany 12%
- 4 łyżki majonezu
- suszony tymianek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Seler osaczyć z zalewy, figi oczyścić, pokroić w cienkie paski, ser pokroić w małą kostkę, tymianek opłukać, oczyścić, osuszyć, listki i cienkie łodyżki posiekać.
- Sos; śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Seler połączyć z pokrojonymi figami, pokrojonym serem, posiekanym tymiankiem (część pozostawić do oprószenia wierzchu sałatki), całość przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, przed podaniem odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekanym tymiankiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Sałatkę z selerem i ananasem