-      1 kg buraków
 -      60 dag śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
 -      20 dag wędzonej piersi kurczaka
 -      1 cebula duża
 -      3/4 szklanki majonezu
 -      sól, pieprz
 -      kilka gałązek natki pietruszki
 
Etapy przygotowania
-      Buraki dokładnie umyć, każdy owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, w garnku zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości, wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, odstawić.
 -      Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w cienkie paski (część poprzecznie, część wzdłużnie), pierś kurczaka pokroić w plasterki, cebulę obrać, drobno posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
 -      Pokrojone buraczki połączyć z pokrojonymi śliwkami i posiekaną cebulą, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 – 15 minut.
 -      Sałatkę podawać w salaterce, wierzch obłożyć plasterkami wędzonego kurczaka, udekorować listkami natki pietruszki.
 
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw