Składniki
- 4 duże marchewki
- 2 duże winne jabłka
- 1 duża cytryna
- cukier
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Marchewki oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, przekroić, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
- Marchewkę wymieszać z jabłkami, skropić sokiem z cytryny (usunąć pestki), przyprawić do smaku szczyptą cukru i soli, przemieszać.
- Surówkę przed podaniem przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Doskonała do kotletów, sznycli i pieczonego kurczaka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców