PAPRYKA KWASZONA Z POMIDORAMI

Papryka (OneDrive)
Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg małych pomidorków
  • 1 mały korzeń chrzanu

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • kawałek obranego korzenia chrzanu

Składniki zalewy

  • 1 l wody
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

Etapy przygotowania

  • Paprykę umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki, pomidorki (najlepiej małe podłużne Zobacz; Rady dotyczące pomidorów) umyć, oczyścić z szypułek, pozostawić w całości, chrzan obrać, przeciąć wzdłuż, pokroić na części, ząbki czosnku obrać, przeciąć na pół.
  • W słoikach ułożyć ciasno pomidorki, a na nich papryki, w każdym słoiku warzywa poprzetykać składnikami przyprawowymi.
  • Zalewa; wodę zagotować, do wrzątku dodać 2 płaskie łyżki soli, przemieszać, lekko przestudzić.
  • Gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach (warzywa winne być zakryte zalewą), słoiki nakryć talerzykami, przechowywać 5 dni w temp. pokojowej, następnie słoiki zakręcić, przenieść i przechowywać w chłodnej piwnicy.

Pasteryzacja

  • Jeżeli nie posiadamy chłodnej piwnicy słoiki pasteryzować 2 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.

Papryka i pomidory wyjęte ze słoika po 2 miesiącach

Papryka (OneDrive)

Papryka (OneDrive)

Info Kulinarka

Wyśmienity dodatek do mięs, wędlin, sałatek i surówek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Gulasz z papryką kwaszoną i kwaszonymi pomidorami ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]