KAPUSTA PEKIŃSKA MARYNOWANA Z WARZYWAMI

Kapusta
Składniki

  • 2 główki kapusty pekińskiej (po około 1 kg każda)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Składniki zalewy

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 ziarenka pieprzu

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, drobno poszatkować, marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić w półplasterki, pietruszkę, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, dodać ziarenka pieprzu, przemieszać, zagotować.
  • Kapustę połączyć z marchewką, cebulą, pietruszką, selerem, koperkiem i natką pietruszki, dokładnie wymieszać, zalać gorącą zalewą, przemieszać, odstawić pod przykryciem na około 50 minut.
  • Kapustę z warzywami przełożyć do słoików (lekko ugnieść), zalać zalewą z garnka tak aby zalewa zakrywała kapustę, w razie potrzeby słoiki uzupełnić dorobioną zalewą, słoiki zamknąć, pasteryzować 10 minut.

Kapusta wyjęta ze słoika po 11 miesiącach

Kapusta

Kapusta (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z buraczkami ; Kapustę czerwoną marynowaną na słodko

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]