KONFITURY TRUSKAWKOWE Z MALINAMI

Konfitury (OneDrive)
Składniki

  • 50 dag truskawek (zważonych po oczyszczeniu)
  • 50 dag malin
  • 1 kg cukru żelującego “Diament”

Etapy przygotowania

  • Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek, osuszyć, odważyć 50 dag, maliny dokładnie opłukać Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, oczyścić, osączyć, odważyć 50 dag.
  • Truskawki rozdrobnić widelcem, dodać maliny, całość zasypać cukrem żelującym, przemieszać, zagotować na małym ogniu, gotować dokładnie 4 minuty od chwili zawrzenia, w czasie gotowania konfitury cały czas mieszać, aby się nie przypaliły.
  • Gorącymi, płynnymi konfiturami napełnić słoiczki, zakręcić, słoiczki odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.

Konfitury wyjęte ze słoiczka po 10 miesiącach

Konfitury (OneDrive)

Info Kulinarka

Na minutę przed końcem gotowania do konfitur można dodać kieliszek rumu, konfitury też będą pyszne

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące truskawek ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]