Składniki
-  1,5 kg żeberek wieprzowych
-  50 ml miodu
-  3 łyżki białego winnego octu
-  2 łyżki rozmarynu
-  2 łyżki oregano
-  2 łyżki tymianku
-  sól, pieprz
-  kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
-  Żeberka opłukać, podzielić na porcje, natrzeć; solą, pieprzem, wymieszanymi ziołami, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
-  Porcje żeberek ułożyć w brytfance, skropić octem winnym, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, obracając mięso co jakiś czas, piec dalej około 30 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia do czasu, aż żeberka się zarumienią i zmiękną.
-  Pod koniec pieczenia podgrzać miód Zobacz Info; Rady dotyczące miodu, żeberka wyjąć z piekarnika, z bardziej mięsistej strony posmarować je miodem, ponownie włożyć do piekarnika, zapiekać około 5 minut.
-  Żeberka podawać na półmisku przybrane gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze ziół