SAŁATKA FASOLOWA Z GROSZKIEM W SOSIE JOGURTOWYM


Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 mały kalafior
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól

Składniki na sos

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duża cebula 
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Fasolkę, groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, odstawić, kalafior opłukać, podzielić na różyczki, obgotować 3 minuty (zblanszować) w osolonym wrzątku, odcedzić, skropić sokiem cytryny.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na cząstki.
  • Sos; jogurt wymieszać z drobno posiekaną cebulą i papryką, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.
  • Fasolkę, groszek, kukurydzę połączyć z kalafiorem i pomidorami, dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, polać sosem, wymieszać.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Sos jogurtowy ; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z papryką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]