STEKI WIEPRZOWE Z GRILLA W MARYNACIE KLASYCZNEJ


Składniki

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • sól, pieprz

Składniki marynaty

  • 7 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki marynaty klasycznej do mięs i ryb
  • 2 ząbki czosnku

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, każdy rozbić pięścią formując owalne steki (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka bowiem mięso będzie za suche).
  • Rozbite steki z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
  • Marynata; oliwę wymieszać z octem balsamicznym, marynatą do mięs i ryb, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Marynatą posmarować steki z każdej strony, zalać pozostałą marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.
  • Steki grillować na rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]