OGÓRKI KWASZONE

Ogórki  
Składniki

  • 4 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • 1 mały korzeń chrzanu
  • 1 pęczek kopru
  • liście wiśni

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 2 gałązki kopru z baldachimem nasion
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści wiśni
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka przyprawy do kwaszenia ogórków
  • kawałek obranego korzenia chrzanu

Składniki zalewy

  • 16 szklanek wody
  • 6 łyżek soli

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, z obu stron odciąć końcówki, czosnek obrać, podzielić na ząbki (większe przekroić), chrzan obrać, przeciąć wzdłuż, podzielić na części, koper opłukać, podzielić na niewielkiej długości gałązki z baldachimem nasion, liście wiśni opłukać, odciąć ogonki.
  • Opłukane ogórki ułożyć pionowo i ciasno w litrowych słoikach (górną warstwę ułożyć poziomo), do każdego słoika dodać podane składniki przyprawowe, (ziarna gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół).
  • Zalewa; wodę połączyć z solą, zagotować, gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą).
  • Słoiki zakręcić, przechowywać przez 48 godzin w temp. pokojowej, następnie przenieść i przechowywać w chłodnej piwnicy.

Pasteryzacja

  1. Jeżeli nie posiadamy chłodnej piwnicy, ogórki pasteryzować 3 minuty.

Ogórki wyjęte ze słoika po 10 miesiącach

Ogórki

Ogórki

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]