JOGURTOWE

Jogurtowe
Składniki ciasta biszkoptowego

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy

  • 1 l jogurtu truskawkowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny 
  • 10 łyżeczek żelatyny

Składniki dodatkowe

  • 2 opakowania truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • tarta bułka

Etapy przygotowania

  • Ciasto; białka z 6 jajek (żółtka odstawić) ubić na gęstą, sztywną pianę stopniowo dosypując cukier, delikatnie mieszając do piany stopniowo dodać 6 żółtek, mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wyrobić ciasto.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej formy pieczeniowej oprószonej tartą bułką, piec około 30 minut w temp. 180 stopni C.
  • Masa; żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, cukier puder utrzeć z żółtkami, zmiksować z margaryną, wymieszać z jogurtem i rozpuszczoną żelatyną.
  • Na upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe równomiernie rozprowadzić przygotowaną masę, pozostawić do zastygnięcia, na zastygniętej masie ułożyć oczyszczone, umyte i pokrojone wg uznania truskawki.
  • Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
  • Tężejącą galaretką zalać truskawki ułożone na masie jogurtowej, wstawić do lodówki, podawać po stężeniu masy i galaretki.

 

Jogurtowe

 

Jogurtowe

 

Info Kulinarka

Truskawki i galaretkę truskawkową można zastąpić innymi owocami i inną galaretką, odpowiednimi(ą) do wybranego rodzaju jogurtu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]