KONFITURY WIŚNIOWE Z CYNAMONEM

Konfitury
Składniki

  • 1 kg wiśni (zważonych po oczyszczeniu z pestek)
  • 1 kg cukru żelującego “Diament”
  • 3 łyżeczki cynamonu w proszku

Etapy przygotowania

  • Wiśnie dokładnie umyć, oczyścić z pestek (wydrylować Zobacz Info; Rady dotyczące owoców), odważyć kilogram.
  • Do wiśni dodać cukier żelujący, wszystko razem wymieszać (jeżeli konfitura ma być z kawałkami owoców, masę wiśniową po wymieszaniu z cukrem odstawić na 30 minut).
  • Po przygotowaniu masy wiśniowej, masę zagotować, doprowadzając do wrzenia i gotować jeszcze 4 minuty, cały czas mieszając, pod koniec gotowania dodać cynamon.
  • Gorącymi, płynnymi konfiturami napełnić słoiczki, zakręcić, słoiczki odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.

Konfitury wyjęte ze słoiczka po 10 miesiącach

Konfitury

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Konfitury wiśniowe

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]