Składniki
- 1 kg wiśni (zważonych po oczyszczeniu z pestek)
- 1 kg cukru żelującego “Diament”
Etapy przygotowania
- Wiśnie dokładnie umyć, oczyścić z pestek (wydrylować Zobacz Info; Rady dotyczące owoców), odważyć kilogram.
- Do wiśni dodać cukier żelujący, wszystko razem wymieszać (jeżeli konfitura ma być z kawałkami owoców, masę wiśniową po wymieszaniu z cukrem odstawić na 30 minut).
- Po przygotowaniu masy wiśniowej, masę zagotować, doprowadzając do wrzenia, gotować 30 – 35 minuty, cały czas mieszając.
- Gorącym, płynnym dżemem napełnić słoiczki, zakręcić, słoiczki odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.
Dżem wyjęty ze słoiczka po 10 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Dżem wiśniowy z cynamonem