Składniki ciasta
- 50 dag mąki
- 3 dag cukru
- 3 dag masła
- 2 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy
- olej do głębokiego smażenia
Składniki dodatkowe
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 20 dag białego sera
Etapy przygotowania
- Drożdże rozkruszyć, rozrobić z 1 łyżeczką mąki i cukru w niewielkiej ilości letniego mleka, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do pozostałej mąki uprzednio przesianej przez sito, dodać wyrośnięty rozczyn drożdży, pozostały cukier, roztopione masło, skórkę otartą z cytryny, rum, szczyptę soli, dolewając stopniowo pozostałe mleko wyrobić gładkie ciasto (ciasto jest odpowiednio wyrobione kiedy będzie odchodzić od ręki), wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je lekko wyrobić.
- Z wyrobionego ciasta, natłuszczonymi dłońmi odrywać porcje (kawałki) ciasta i uformować około 16 kulistych pączków, każdy lekko spłaszczyć (po usmażeniu wierzch będzie dekorowany powidłami, śmietaną i serem), uformowane pączki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć, pozostawić w ciepłym na około 30 minut do wyrośnięcia.
- W garnku rozgrzać olej, pączki wkładać do oleju tak aby swobodnie w nim pływały, smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, wyjąć z oleju, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, odstawić do wystudzenia.
- Wierzch każdego pączka posmarować powidłami, udekorować kleksem śmietany, posypać pokruszonym serem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju