SOS ŻURAWINOWY Z JABŁKIEM


Składniki

  • 2 szklanki świeżej (mrożonej) żurawiny
  • 1 duże winne jabłko
  • 1 mała cytryna
  • 11 łyżek soku pomarańczowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • mielona ostra papryka
  • sól

Etapy przygotowania

  • Żurawinę (świeżą) Zobacz Info; Właściwości lecznicze owoców oczyścić, opłukać, osączyć, mrożonej nie ma potrzeby rozmrażać, jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę.
  • Oczyszczoną lub mrożoną żurawinę włożyć do rondelka, zalać sokiem pomarańczowym, pod przykryciem zagotować na małym ogniu, do gotującej się żurawiny dodać pokrojone jabłko, otartą skórkę z cytryny, cukier, ocet, szczyptę papryki i soli. całość przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż żurawina zacznie pękać i się rozpadać, a sos zgęstnieje, pod koniec gotowania doprawić papryką i solą.
  • Gorący sos wystudzić, podawać na zimno.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity sos do zimnych mięs, przekąsek i serów

Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Sos żurawinowy z curry ; Sos żurawinowy z porzeczką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]