Składniki
- 2 szklanki świeżej (mrożonej) żurawiny
- 1 duże winne jabłko
- 1 mała cytryna
- 11 łyżek soku pomarańczowego
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- mielona ostra papryka
- sól
Etapy przygotowania
- Żurawinę (świeżą) Zobacz Info; Właściwości lecznicze owoców oczyścić, opłukać, osączyć, mrożonej nie ma potrzeby rozmrażać, jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę.
- Oczyszczoną lub mrożoną żurawinę włożyć do rondelka, zalać sokiem pomarańczowym, pod przykryciem zagotować na małym ogniu, do gotującej się żurawiny dodać pokrojone jabłko, otartą skórkę z cytryny, cukier, ocet, szczyptę papryki i soli. całość przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż żurawina zacznie pękać i się rozpadać, a sos zgęstnieje, pod koniec gotowania doprawić papryką i solą.
- Gorący sos wystudzić, podawać na zimno.
Info Kulinarka
Wyśmienity sos do zimnych mięs, przekąsek i serów
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Sos żurawinowy z curry ; Sos żurawinowy z porzeczką