DŻEM TRUSKAWKOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Dżem
Składniki

  • 70 dag truskawek (zważonych po oczyszczeniu)
  • 30 dag borówek amerykańskich
  • 1 kg cukru żelującego “Diament”

Etapy przygotowania

  • Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek, osuszyć, odważyć 70 dag, borówki dokładnie umyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, oczyścić, osuszyć, odważyć 30 dag.
  • Połowę truskawek pokroić na ćwiartki, pozostałe zmiksować, połączyć pokrojone i zmiksowane truskawki, dodać borówki, całość zasypać cukrem żelującym, przemieszać, zagotować na małym ogniu, gotować dokładnie 4 minuty od chwili zawrzenia, w czasie gotowania konfitury cały czas mieszać, aby się nie przypaliły.
  • Gorącym, płynnym dżemem napełnić słoiczki, zakręcić, słoiczki odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.

Dżem wyjęty ze słoiczka po 10 miesiącach

Dżem

Info Kulinarka

Borówki amerykańskie można zastąpić jagodami leśnymi, dżem też będzie pyszny

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące truskawek ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]