Składniki
- 70 dag truskawek (zważonych po oczyszczeniu)
- 30 dag borówek amerykańskich
- 1 kg cukru żelującego “Diament”
Etapy przygotowania
- Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek, osuszyć, odważyć 70 dag, borówki dokładnie umyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, oczyścić, osuszyć, odważyć 30 dag.
- Połowę truskawek pokroić na ćwiartki, pozostałe zmiksować, połączyć pokrojone i zmiksowane truskawki, dodać borówki, całość zasypać cukrem żelującym, przemieszać, zagotować na małym ogniu, gotować dokładnie 4 minuty od chwili zawrzenia, w czasie gotowania konfitury cały czas mieszać, aby się nie przypaliły.
- Gorącym, płynnym dżemem napełnić słoiczki, zakręcić, słoiczki odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.
Dżem wyjęty ze słoiczka po 10 miesiącach
Info Kulinarka
Borówki amerykańskie można zastąpić jagodami leśnymi, dżem też będzie pyszny
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące truskawek ; Właściwości lecznicze owoców