Składniki
- 150 ml gęstej śmietany
- 100 ml majonezu
- 5 łyżek musztardy francuskiej
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka koperku
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Cytrynę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przekroić, usunąć ewentualne pestki, wycisnąć sok, koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
- Śmietanę połączyć z majonezem, dodać 4 łyżki musztardy (1 łyżkę pozostawić do dekoracji), sok wyciśnięty z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sos podawać w salaterce, wierzch sosu udekorować kleksem pozostawionej musztardy, posypać posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Wyśmienity do wędlin i potraw z grilla
Kulinarek poleca; Rady dotyczące musztardy
Kulinarek poleca; Sos musztardowy inaczej ; Sos musztardowy inaczej