Składniki
- 4 sprawione pstrągi
- 30 dag żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki przyprawy do ryby
- 1 cytryna
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, cytrynę sparzyć wrzątkiem wody, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach, cytrynę przeciąć na pół i odłożyć, szczypiorek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
- Farsz; starty ser połączyć z otartą skórką cytryny, posiekanym szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki, wbić jajka, dodać śmietanę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Ryby opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawą do ryb, skropić sokiem wyciśniętym z połówek cytryny, do wnętrza ryb nałożyć przygotowany farsz, następnie ryby spiąć wykałaczkami i oddzielnie ułożyć na kawałkach folii aluminiowej, obłożyć masłem i zawinąć w folii.
- Pstrągi zawinięte w folii grillować na rozgrzanym ruszcie po około 15 minut z każdej strony.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ryb ; Właściwości lecznicze ryb