Składniki ciasta
- 5 dag drożdży
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 10 jajek
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 1 słoiczek konfitury różanej
- cukier puder do oprószenia
- mąka do posypania stolnicy
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Etapy przygotowania
- Drożdże, masło, żółtka z 10 jajek, miód i szczyptę soli utrzeć mikserem na gładką masę.
- Mieszając utartą masę, stopniowo dosypywać do niej uprzednio przesianą przez sito mąkę.
- Śmietanę ubić, dodać do masy i wyrobić ciasto, wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je lekko wyrobić.
- Z wyrobionego ciasta, natłuszczonymi dłońmi, odrywać porcje wielkości “małej mandarynki”, w każdej zrobić wgłębienie, włożyć w nie trochę osączonej konfitury i formować w kuliste pączki Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, uformowane pączki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
- W garnku rozgrzać olej, pączki wkładać do oleju tak aby swobodnie w nim pływały, smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, wyjąć z oleju, osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast.
- Każdy pączek oprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju