PĄCZKI NADZIEWANE KONFITURĄ RÓŻANĄ


Składniki ciasta

  • 5 dag drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 10 jajek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • 1 słoiczek konfitury różanej
  • cukier puder do oprószenia
  • mąka do posypania stolnicy
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia 

Etapy przygotowania

  • Drożdże, masło, żółtka z 10 jajek, miód i szczyptę soli utrzeć mikserem na gładką masę.
  • Mieszając utartą masę, stopniowo dosypywać do niej uprzednio przesianą przez sito mąkę.
  • Śmietanę ubić, dodać do masy i wyrobić ciasto, wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je lekko wyrobić.
  • Z wyrobionego ciasta, natłuszczonymi dłońmi, odrywać porcje wielkości “małej mandarynki”, w każdej zrobić wgłębienie, włożyć w nie trochę osączonej konfitury i formować w kuliste pączki Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, uformowane pączki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
  • W garnku rozgrzać olej, pączki wkładać do oleju tak aby swobodnie w nim pływały, smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, wyjąć z oleju, osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia  ciast.
  • Każdy pączek oprószyć cukrem pudrem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]