Składniki ciasta
- 50 dag mąki
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka spirytusu
- cukier waniliowy
- 1 słoiczek konfitury morelowej
- cukier puder do oprószenia
- mąka do posypania stolnicy
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Etapy przygotowania
- Drożdże rozkruszyć, rozrobić z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru w niewielkiej ilości letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka z 4 jajek wraz z 1 całym jajkiem, utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.
- Do mąki uprzednio przesianej przez sito, dodać wyrośnięty rozczyn drożdży, utarte jajka, sok wyciśnięty z cytryny, spirytus, cukier waniliowy, szczyptę soli, lekko wyrobić ciasto, następnie do ciasta dodać roztopione masło i dolewając stopniowo pozostałe mleko wyrobić gładkie ciasto (ciasto jest odpowiednio wyrobione kiedy będzie odchodzić od ręki), wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je lekko wyrobić.
- Z wyrobionego ciasta, natłuszczonymi dłońmi, odrywać porcje wielkości “małej mandarynki”, w każdej zrobić wgłębienie, włożyć w nie trochę osączonej konfitury i formować w kuliste pączki Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, uformowane pączki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć, pozostawić w ciepłym na 30 minut do wyrośnięcia.
- W garnku rozgrzać olej, pączki wkładać do oleju tak aby swobodnie w nim pływały, smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, wyjąć z oleju, osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast.
- Każdy pączek oprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju