PĄCZKI NADZIEWANE KONFITURĄ MORELOWĄ


Składniki ciasta

  • 50 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • cukier waniliowy
  • 1 słoiczek konfitury morelowej
  • cukier puder do oprószenia
  • mąka do posypania stolnicy
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Etapy przygotowania

  • Drożdże rozkruszyć, rozrobić z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru w niewielkiej ilości letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żółtka z 4 jajek wraz z 1 całym jajkiem, utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  • Do mąki uprzednio przesianej przez sito, dodać wyrośnięty rozczyn drożdży, utarte jajka, sok wyciśnięty z cytryny, spirytus, cukier waniliowy, szczyptę soli, lekko wyrobić ciasto, następnie do ciasta dodać roztopione masło i dolewając stopniowo pozostałe mleko wyrobić gładkie ciasto (ciasto jest odpowiednio wyrobione kiedy będzie odchodzić od ręki), wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je lekko wyrobić.
  • Z wyrobionego ciasta, natłuszczonymi dłońmi, odrywać porcje wielkości “małej mandarynki”, w każdej zrobić wgłębienie, włożyć w nie trochę osączonej konfitury i formować w kuliste pączki Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, uformowane pączki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć, pozostawić w ciepłym na 30 minut do wyrośnięcia.
  • W garnku rozgrzać olej, pączki wkładać do oleju tak aby swobodnie w nim pływały, smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, wyjąć z oleju, osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast.
  • Każdy pączek oprószyć cukrem pudrem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]