Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 50 ml miodu
- 3 łyżki białego winnego octu
- 2 łyżki rozmarynu
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki tymianku
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Żeberka opłukać, podzielić na porcje, natrzeć; solą, pieprzem, wymieszanymi ziołami, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
- Porcje żeberek ułożyć w brytfance, skropić octem winnym, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, obracając mięso co jakiś czas, piec dalej około 30 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia do czasu, aż żeberka się zarumienią i zmiękną.
- Pod koniec pieczenia podgrzać miód Zobacz Info; Rady dotyczące miodu, żeberka wyjąć z piekarnika, z bardziej mięsistej strony posmarować je miodem, ponownie włożyć do piekarnika, zapiekać około 5 minut.
- Żeberka podawać na półmisku przybrane gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze ziół