ŻEBERKA ZAPIEKANE W MIODZIE


Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 50 ml miodu
  • 3 łyżki białego winnego octu
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki tymianku
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Żeberka opłukać, podzielić na porcje, natrzeć; solą, pieprzem, wymieszanymi ziołami, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
  • Porcje żeberek ułożyć w brytfance, skropić octem winnym, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180  stopni C, obracając mięso co jakiś czas, piec dalej około 30 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia do czasu, aż żeberka się zarumienią i zmiękną.
  • Pod koniec pieczenia podgrzać miód Zobacz Info; Rady dotyczące miodu, żeberka wyjąć z piekarnika, z bardziej mięsistej strony posmarować je miodem, ponownie włożyć do piekarnika, zapiekać około 5 minut.
  • Żeberka podawać na półmisku przybrane gałązkami natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]