Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 kg kiszonej kapusty
- mąka
- olej
- majeranek
- kminek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć, kminkiem, solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na oleju.
- Kapustę (w zależności od jej kwaśności) wypłukać raz lub kilka razy w zimnej wodzie, a następnie przelać ją wrzątkiem wody, odcisnąć, poszatkować.
- Brytfankę wyłożyć połową kapusty, posypać ją majerankiem, na kapuście ułożyć przygotowane żeberka, przykryć je resztą kapusty, posypać majerankiem.
- Żeberka piec przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju