STEKI WIEPRZOWE Z GRILLA W MARYNACIE PIKANTNEJ


Składniki

  • 80 dag schabu bez kości
  • sól, pieprz

Składniki marynaty

  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, każdy rozbić pięścią formując owalne steki (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka bowiem mięso będzie za suche).
  • Rozbite steki z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
  • Marynata; przecier pomidorowy wymieszać z oliwą, sosem sojowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką i pieprzem.
  • Marynatą posmarować steki z każdej strony, zalać pozostałą marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 4 godziny lub całą noc.
  • Steki grillować na rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]