Składniki
- 80 dag schabu bez kości
- sól, pieprz
Składniki marynaty
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, każdy rozbić pięścią formując owalne steki (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka bowiem mięso będzie za suche).
- Rozbite steki z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
- Marynata; przecier pomidorowy wymieszać z oliwą, sosem sojowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką i pieprzem.
- Marynatą posmarować steki z każdej strony, zalać pozostałą marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 4 godziny lub całą noc.
- Steki grillować na rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy