Składniki
- 2 kg schabu bez kości
- 7 śliwek węgierek
- 12 łyżek oleju
- 4 łyżeczki majeranku
- sok z cytryny
- masło
- sól zmiękczająca mięso
- przyprawa do pieczeni wieprzowej
- pieprz kolorowy
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć solą.
- Olej wymieszać z majerankiem, marynatą ze wszystkich stron wysmarować mięso, posypać przyprawą i mielonym, gruboziarnistym pieprzem, skropić sokiem z cytryny, całość odłożyć w zamkniętym naczyniu na całą noc do lodówki.
- Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć, usunąć pestki.
- Po zamarynowaniu mięso wyjąć z naczynia, włożyć do rękawa pieczeniowego, rękaw od góry nakłuć i ułożyć w brytfance.
- Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C, po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić, wysunąć z rękawa, powierzchnie mięsa ponacinać na głębokość około 2 cm, w każde nacięcie włożyć połówkę śliwki, mięso obłożyć wiórkami masła, wsunąć ponownie do rękawa pieczeniowego, piec dalej w temperaturze około 190 stopni C przez około 30 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso można wyjąć z rękawa pokroić w grube plastry i podawać na gorąco lub też można je pozostawić w rękawie do ostygnięcia i podawać na zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju