SCHAB NADZIEWANY ŚLIWKAMI


Składniki

  • 2 kg schabu bez kości
  • 7 śliwek węgierek
  • 12 łyżek oleju
  • 4 łyżeczki majeranku
  • sok z cytryny
  • masło
  • sól zmiękczająca mięso
  • przyprawa do pieczeni wieprzowej
  • pieprz kolorowy

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć solą.
  • Olej wymieszać z majerankiem, marynatą ze wszystkich stron wysmarować mięso, posypać przyprawą i mielonym, gruboziarnistym pieprzem, skropić sokiem z cytryny, całość odłożyć w zamkniętym naczyniu na całą noc do lodówki.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć, usunąć pestki.
  • Po zamarynowaniu mięso wyjąć z naczynia, włożyć do rękawa pieczeniowego, rękaw od góry nakłuć i ułożyć w brytfance.
  • Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C, po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić, wysunąć z rękawa, powierzchnie mięsa ponacinać na głębokość około 2 cm, w każde nacięcie włożyć połówkę śliwki, mięso obłożyć wiórkami masła, wsunąć ponownie do rękawa pieczeniowego, piec dalej w temperaturze około 190 stopni C przez około 30 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso można wyjąć z rękawa pokroić w grube plastry i podawać na gorąco lub też można je pozostawić w rękawie do ostygnięcia i podawać na zimno.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]