Składniki
- 2 kg schabu bez kości
- 30 dag żółtego sera
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- majeranek
- sól zmiękczająca mięso, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 12 godz. do lodówki.
- Po wyjęciu mięsa z marynaty, w jego górnej części, na całej długości, pośrodku, zrobić dwa podłużne głębokie nacięcia.
- Farsz; paprykę umyć, osuszyć, rozciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, drobno posiekać, ser posiekać, wymieszać z papryką, farszem wypełnić nacięcia w mięsie i spiąć je wykałaczkami lub mięso owinąć sznurkiem kuchennym.
- Mięso natrzeć masłem, włożyć do rękawa pieczeniowego, rękaw od góry nakłuć i ułożyć w brytfance.
- Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso można wyjąć z rękawa, pokroić w grube plastry i podawać na gorąco, można je pozostawić w rękawie do ostygnięcia i podawać na zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw