SAŁATKA FASOLOWA Z GROSZKIEM W SOSIE JOGURTOWYM

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 2 puszki (po 400 ml) czerwonej fasolki
  • 1 puszka (400 ml) groszku
  • 1 puszka (300 ml) kukurydzy
  • 1 mały kalafior
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 cytryny
  • sól

Składniki na sos

Sos jogurtowy (OneDrive)

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duża cebula 
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pęczka koperku 
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Fasolkę, groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, odstawić, kalafior opłukać, podzielić na drobne różyczki (bez ogonków), obgotować 3 minuty (zblanszować) w osolonym wrzątku, odcedzić, skropić sokiem cytryny, ostudzić. 
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, usunąć miąższ z pestkami, pokroić na małe cząstki.
  • Sos; jogurt wymieszać z drobno posiekaną cebulą, koperkiem i papryką, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.
  • Fasolkę, groszek, kukurydzę i pomidory, połączyć z kalafiorem, dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, polać sosem, wymieszać, odstawić na około 30 minut.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Sos jogurtowy ; Sos jogurtowy z papryką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]