Składniki
- 2 puszki (po 400 ml) czerwonej fasolki
- 1 puszka (400 ml) groszku
- 1 puszka (300 ml) kukurydzy
- 1 mały kalafior
- 3 pomidory
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 cytryny
- sól
Składniki na sos
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 duża cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
- Fasolkę, groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, odstawić, kalafior opłukać, podzielić na drobne różyczki (bez ogonków), obgotować 3 minuty (zblanszować) w osolonym wrzątku, odcedzić, skropić sokiem cytryny, ostudzić.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, usunąć miąższ z pestkami, pokroić na małe cząstki.
- Sos; jogurt wymieszać z drobno posiekaną cebulą, koperkiem i papryką, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.
- Fasolkę, groszek, kukurydzę i pomidory, połączyć z kalafiorem, dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, polać sosem, wymieszać, odstawić na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sos jogurtowy ; Sos jogurtowy z papryką