Składniki
- 1,5 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 25 dag cebuli
- 3 czerwone papryki
- 1 seler
- gorczyca
- sól
Składniki zalewy
- 6 szklanej zimnej wody
- 1,5 szklanki 10% octu spirytusowego
- 25 dag cukru
- szczypta pieprzu
Etapy przygotowania
- Ogórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, umyć, pokroić wzdłuż (bez obierania) na cztery części (większe przekroić na pół), cebulę obrać, pokroić w plasterki (część pokroić w półplasterki), paprykę opłukać, osuszyć, rozciąć na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski (większe przekroić na pół), seler umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki.
- Wszystkie pokrojone warzywa połączyć, zasypać 1/2 szklanki soli, zalać 10 szklankami zimnej przegotowanej wody, przemieszać, odstawić pod przykryciem na 3 godziny ( co jakiś czas przemieszać), odcedzić, nałożyć do słoików, wierzch sałatki zasypać łyżeczką gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół (1 łyżeczka na słoik 1 litrowy).
- Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, dodać szczyptę pieprzu, przemieszać, zagotować, gorącą zalewą zalać sałatkę w słoikach.
- Słoiki zakręcić, wstawić do gorącej wody, pasteryzować 3 – 5 minut.
Sałatka wyjęta ze słoika po 4 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół