Składniki ciasta biszkoptowego
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy
- 1 l jogurtu truskawkowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 10 łyżeczek żelatyny
Składniki dodatkowe
- 2 opakowania truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- tarta bułka
Etapy przygotowania
- Ciasto; białka z 6 jajek (żółtka odstawić) ubić na gęstą, sztywną pianę stopniowo dosypując cukier, delikatnie mieszając do piany stopniowo dodać 6 żółtek, mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wyrobić ciasto.
- Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej formy pieczeniowej oprószonej tartą bułką, piec około 30 minut w temp. 180 stopni C.
- Masa; żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, cukier puder utrzeć z żółtkami, zmiksować z margaryną, wymieszać z jogurtem i rozpuszczoną żelatyną.
- Na upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe równomiernie rozprowadzić przygotowaną masę, pozostawić do zastygnięcia, na zastygniętej masie ułożyć oczyszczone, umyte i pokrojone wg uznania truskawki.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
- Tężejącą galaretką zalać truskawki ułożone na masie jogurtowej, wstawić do lodówki, podawać po stężeniu masy i galaretki.
Info Kulinarka
Truskawki i galaretkę truskawkową można zastąpić innymi owocami i inną galaretką, odpowiednimi(ą) do wybranego rodzaju jogurtu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców