Składniki
- 0,5 kg buraków średniej wielkości
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 8 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Buraczki dokładnie umyć, każdego owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości.
- Ugotowane buraczki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki, połowę buraczków pokrojonych w plasterki pokroić w słupki.
- Cebulę obrać i cienko poszatkować, koperek opłukać i posiekać.
- Pokrojone buraczki, cebulę i koperek razem wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać majonezem i ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 15 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw