Składniki ciasta
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek cytrynowy
- margaryna
- bułka tarta
- 1 opakowanie białego lukru
Etapy przygotowania
- Mąkę pszenną przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
- Przy użyciu miksera białka z 6 jajek (żółtka odstawić) utrzeć z cukrem, cały czas ucierając do masy dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo dosypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną, ucierając dalej stopniowo wlać olej, dodać olejek cytrynowy, dokładnie wyrobić ciasto.
- Wyrobione ciasto rozdzielić na połowę, jedną odstawić, drugą wymieszać z kakao.
- Formę na babkę obficie wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, następnie formę napełnić na przemian ciastem jasnym i ciemnym.
- Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Lukier; przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy stanie się śnieżnobiały, posmarować nim ostygniętą babkę.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju