BABKA KAKAOWA Z LUKREM


Składniki ciasta

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy
  • margaryna
  • bułka tarta 
  • 1 opakowanie białego lukru

Etapy przygotowania

  • Mąkę pszenną przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
  • Przy użyciu miksera białka z 6 jajek (żółtka odstawić) utrzeć z cukrem, cały czas ucierając do masy dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo dosypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną, ucierając dalej stopniowo wlać olej, dodać olejek cytrynowy, dokładnie wyrobić ciasto.
  • Wyrobione ciasto rozdzielić na połowę, jedną odstawić, drugą wymieszać z kakao.
  • Formę na babkę obficie wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, następnie formę napełnić na przemian ciastem jasnym i ciemnym.
  • Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Lukier; przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy stanie się śnieżnobiały, posmarować nim ostygniętą babkę.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]