SUFLET Z KALAFIORA


Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 5 jajek
  • 2 szklanki świeżego mleka
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 100 g zmielonych fistaszków
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kalafior ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu podzielić na części i ułożyć w mocno natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotować jasną zasmażkę z oleju i mąki, do zasmażki dodać mleko, sól i pieprz do smaku, mieszając podgrzać do wrzenia, odstawić, ostudzić.
  • Do ostudzonego sosu dodać starty ser żółty, zmielone fistaszki, mieszając kolejno dodać pięć żółtek jajek (białka zachować, odstawić), dokładnie wymieszać
  • Z białek pięciu jajek ubić sztywną pianę, dodać ją do sosu, całość lekko wymieszać.
  • Przygotowanym sosem zalać kalafior ułożony w naczyniu żaroodpornym.
  • Piec w gorącym piekarniku przez około 10 minut do czasu wyrośnięcia i zarumienienia się sosu.
  • Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku przez około 2 minuty, podawać na ciepło.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]