Składniki
- 1 duży kalafior
- 5 jajek
- 2 szklanki świeżego mleka
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju
- 100 g zmielonych fistaszków
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kalafior ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu podzielić na części i ułożyć w mocno natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Przygotować jasną zasmażkę z oleju i mąki, do zasmażki dodać mleko, sól i pieprz do smaku, mieszając podgrzać do wrzenia, odstawić, ostudzić.
- Do ostudzonego sosu dodać starty ser żółty, zmielone fistaszki, mieszając kolejno dodać pięć żółtek jajek (białka zachować, odstawić), dokładnie wymieszać
- Z białek pięciu jajek ubić sztywną pianę, dodać ją do sosu, całość lekko wymieszać.
- Przygotowanym sosem zalać kalafior ułożony w naczyniu żaroodpornym.
- Piec w gorącym piekarniku przez około 10 minut do czasu wyrośnięcia i zarumienienia się sosu.
- Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku przez około 2 minuty, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju