Składniki
- 2,5 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 25 dag cebuli
- 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
Składniki zalewy
- 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, pokroić w skórce na plastry.
- Pokrojone ogórki zasypać solą i odstawić pod przykryciem na 2 godziny co jakiś czas je mieszając.
- Po dwóch godzinach z ogórków odlać powstały sok, dodać pieprz, oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę, wszystko wymieszać.
- Zalewa; zagotować ocet, olej i cukier, gorącą zalewą zalać ogórki, ogórki odstawić pod przykryciem na 4 godziny co jakiś czas je mieszając.
- Po czterech godzinach ogórki nałożyć do słoików i zalać powstałą zaprawą.
- Słoiki pasteryzować przez 2 minuty.
Sałatka wyjęta ze słoika po 10 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju