SAŁATKA OGÓRKOWA

Sałatka
Składniki

  • 2,5 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 25 dag cebuli
  • 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Składniki zalewy

  • 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, pokroić w skórce na plastry.
  • Pokrojone ogórki zasypać solą i odstawić pod przykryciem na 2 godziny co jakiś czas je mieszając.
  • Po dwóch godzinach z ogórków odlać powstały sok, dodać pieprz, oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę, wszystko wymieszać.
  • Zalewa; zagotować ocet, olej i cukier, gorącą zalewą zalać ogórki, ogórki odstawić pod przykryciem na 4 godziny co jakiś czas je mieszając.
  • Po czterech godzinach ogórki nałożyć do słoików i zalać powstałą zaprawą.
  • Słoiki pasteryzować przez 2 minuty.

Sałatka wyjęta ze słoika po 10 miesiącach

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]