Składniki ciasta
- 3 szklanki maki pszennej
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka oranżady
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka octu
- margaryna
- bułka tarta
- cukier puder
Etapy przygotowania
- Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
- Przy użyciu miksera białka z 5 jajek (żółtka odstawić) utrzeć z cukrem, cały czas ucierając do masy dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo dosypywać mąkę, ucierając dalej stopniowo wlać olej i oranżadę, dodać ocet, dokładnie wyrobić ciasto.
- Wyrobione ciasto rozdzielić na połowę, jedną odstawić, drugą wymieszać z kakao.
- Formę na babkę obficie wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, napełnić na przemian ciastem jasnym i ciemnym.
- Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ostygniętą oprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju