BABKA ZEBRA


Składniki ciasta

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oranżady
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • margaryna
  • bułka tarta
  • cukier puder

Etapy przygotowania

  • Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
  • Przy użyciu miksera białka z 5 jajek (żółtka odstawić) utrzeć z cukrem, cały czas ucierając do masy dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo dosypywać mąkę, ucierając dalej stopniowo wlać olej i oranżadę, dodać ocet, dokładnie wyrobić ciasto.
  • Wyrobione ciasto rozdzielić na połowę, jedną odstawić, drugą wymieszać z kakao.
  • Formę na babkę obficie wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, napełnić na przemian ciastem jasnym i ciemnym.
  • Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ostygniętą oprószyć cukrem pudrem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]