Składniki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 łyżki kremowej śmietany (30% lub 18%)
- 5 dag masła
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz biały
Etapy przygotowania
- Wino zagotować, gotować do czasu, aż odparuje do około 1/2 objętości, zmniejszyć ogień, cały czas mieszając powoli dodać śmietanę (śmietanę kremową 30% można bezpośrednio wlać do gorącego wina, na pewno się nie zważy, śmietanę kremową 18% należy zmieszać z 3 – 4 łyżkami gorącego wina, a dopiero potem dodać do reszty gotowanego wina, zapobiegnie to zważeniu się śmietany), następnie dodać masło, uważać aby nie doprowadzić sosu do wrzenia, mieszać, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić na 2 – 3 godziny.
Info Kulinarka
Wyśmienity do ryb pieczonych (zobacz Łosoś w sosie winnym)
Kulinarek poleca; Rady dotyczące wina
Kulinarek poleca; Łosoś w sosie winnym ; Potrawy z ryb