WIŚNIOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM


Składniki ciasta

  • 40 dag mąki pszennej
  • 40 dag wiśni z kompotu bez pestek
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i tarta bułka do formy

Składniki kremu budyniowego

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek cukru pudru

Składniki dodatkowe

  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Etapy przygotowania ciasta

  • Wiśnie przełożyć na sito, dokładnie osączyć z kompotu.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, do ucieranej masy kolejno wbijać jajka cały czas ucierając masę, następnie do utartej masy przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko, całość dokładnie wymieszać mikserem, ciasto podzielić na połowę, jedną odstawić, do drugiej przez sitko przesiać kakao (nie będzie grudek), dodać rum, dokładnie wymieszać mikserem (jeśli będzie mało słodkie, dodać 1 – 2 łyżeczki cukru pudru).
  • Formę pieczeniową dokładnie wysmarować masłem i obficie posypać tartą bułką (można wyłożyć papierem do pieczenia), na dnie formy równomiernie rozprowadzić warstwę jasnego ciasta, na jasnym cieście równomiernie rozprowadzić warstwę ciemnego ciasta, na wierzchu ciemnego ciasta równomiernie rozprowadzić (ułożyć) wiśnie, lekko je wciskając do ciasta.
  • Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Etapy przygotowania masy budyniowej

  • Budyń rozrobić (wymieszać) z 6 łyżkami zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować, do zagotowanego mleka wlać rozrobiony budyń i stale mieszając, gotować na małym ogniu około 2 minut, aż zgęstnieje, odstawić, wystudzić.
  • Zimny budyń połączyć z masłem, dodać cukier puder, utrzeć mikserem na puszysty krem.

Etapy przygotowania polewy

  • Opakowanie polewy czekoladowej włożyć do naczynia z ciepłą wodą o temp. około 50 stopni C, pozostawić w wodzie do czasu stopienia się polewy, następnie odciąć róg opakowania (torebki).

Etapy przygotowania całości

  • Przygotowaną masę budyniową równomiernie rozprowadzić na upieczonym, wystudzonym cieście.
  • Przygotowaną polewę czekoladową wycisnąć na powierzchnię masy budyniowej formując czekoladę wg uznania w kleksy oraz cienkie i grube paski.
  • Ciasto odstawić do zastygnięcia czekolady.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]