Składniki
- 2,5 kg małych ogórków gruntowych
- 5 dag rodzynek
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek kolendry
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 20 rodzynek
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 baldach kopru
- 4 gałązki kolendry
Składniki zalewy
- 5 szklanek zimnej wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 kg cukru
- 1 łyżka soli
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, z obu stron odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na ćwiartki, odstawić, z kopru odciąć baldachy, opłukać, odstawić, kolendrę opłukać, odstawić.
- Na dno każdego słoika wrzucić rodzynki, ziarenka pieprzu, baldach kopru, 2 gałązki kolendry (pozostałe gałązki kolendry ułożyć pośrodku lub na wierchu), w każdym słoiku ułożyć ciasno przygotowane ogórki.
- Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, wymieszać, zagotować, kiedy cukier i sól się całkowicie rozpuszczą, gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą, zalewa wystarcza na 5 litrowych słoików).
- Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 minut.
Ogórki wyjęte ze słoika po 3 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół