OGÓRKI KONSERWOWE Z RODZYNKAMI

Ogórki (OneDrive)
Składniki

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 5 dag rodzynek
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek kolendry

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 20 rodzynek
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 baldach kopru
  • 4 gałązki kolendry

Składniki zalewy

  • 5 szklanek zimnej wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżka soli

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, z obu stron odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na ćwiartki, odstawić, z kopru odciąć baldachy, opłukać, odstawić, kolendrę opłukać, odstawić. 
  • Na dno każdego słoika wrzucić rodzynki, ziarenka pieprzu, baldach kopru, 2 gałązki kolendry (pozostałe gałązki kolendry ułożyć pośrodku lub na wierchu), w każdym słoiku ułożyć ciasno przygotowane ogórki.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, wymieszać, zagotować, kiedy cukier i sól się całkowicie rozpuszczą, gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą, zalewa wystarcza na 5 litrowych słoików).
  • Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 minut.

Ogórki wyjęte ze słoika po 3 miesiącach

Ogórki (OneDrive)

Ogórki (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]