Składniki ciasta
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 kostki masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 olejek waniliowy
- szczypta soli
Składniki dodatkowe
- 1/2 szklanki grubo startej czarnej czekolady
- 1/2 szklanki rodzynek
Etapy przygotowania
- Płatki owsiane połączyć z miękkim masłem, cukrem i mąką, wbić jajko, dodać olejek waniliowy i szczyptę soli, wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać startą czekoladę oraz namoczone i osączone rodzynki, ponownie dokładnie wymieszać, wyrobioną masę wybierać po 1 dużej łyżce formując okrągłe ciasteczka.
- Ciasteczka układać w odstępach na blasze pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia, piec 5 – 8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C, aż ciasteczka się zarumienią, upieczone zdjąć z blachy, odstawić do ostygnięcia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast
Kulinarek poleca; Ciasteczka owsiane z pestkami słonecznika ; Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami