SAŁATKA OGÓRKOWA W ZALEWIE CURRY

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • 3 łodygi natki selera

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 2 plastry cebuli
  • 2 małe gałązki z listkami natki selera
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Składniki zalewy

  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 3 torebki curry
  • 2 łyżki soli

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w plastry, łodygi natki selera opłukać, oderwać małe gałązki z listkami.
  • Na dnie każdego słoika ułożyć gałązki z listkami natki selera, na gałązkach plastry cebuli, dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, ziarenka gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół, na przyprawach ułożyć pokrojone ogórki.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, dodać cukier, curry, sól, mieszając zagotować, odstawić, wystudzić, letnią zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą).
  • Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 minut.

Sałatka wyjęta ze słoika po 6 miesiącach

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Znakomita przystawka do obiadu i do potraw z grilla

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]