NALEWKA CYTRYNOWA Z MIODEM


Składniki

  • 4 duże cytryny
  • 1 l spirytusu 96%
  • 1,5 l niegazowanej wody mineralnej
  • 6 łyżek miodu

Etapy przygotowania

  • Cytryny dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie sparzyć wrzącą wodą, przekroić na pół, z każdej połówki do słoja wycisnąć sok (wyciśnięte cytryny zachować), do soku wlać spirytus i wodę mineralną, dodać miód, dokładnie wymieszać, wrzucić wyciśnięte połówki cytryn, słój szczelnie zakręcić, odstawić na tydzień.
  • Po tygodniu nalewkę przelać przez gęste sito, a następnie przelać przez papierowy filtr do kawy.
  • Nalewkę przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne miejsce na 4 tygodnie.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze miodu

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]