Składniki
- 4 duże cytryny
- 1 l spirytusu 96%
- 1,5 l niegazowanej wody mineralnej
- 6 łyżek miodu
Etapy przygotowania
- Cytryny dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie sparzyć wrzącą wodą, przekroić na pół, z każdej połówki do słoja wycisnąć sok (wyciśnięte cytryny zachować), do soku wlać spirytus i wodę mineralną, dodać miód, dokładnie wymieszać, wrzucić wyciśnięte połówki cytryn, słój szczelnie zakręcić, odstawić na tydzień.
- Po tygodniu nalewkę przelać przez gęste sito, a następnie przelać przez papierowy filtr do kawy.
- Nalewkę przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze miodu