CHŁODNIK PORZECZKOWY


Składniki

  • 60 dag czerwonych porzeczek
  • 1 l soku z czarnych porzeczek
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła

Etapy przygotowania

  • Porzeczki przebrać, opłukać, osączyć, oderwać z gałązek (kilka gałązek porzeczek pozostawić do dekoracji) Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, oderwane porzeczki przetrzeć przez sitko, połączyć z sokiem i miodem, dokładnie wymieszać.
  • W garnku roztopić masło, oprószyć je mąką, cały czas mieszając, mąkę zasmażyć nie rumieniąc, nie przerywając mieszania, powoli do zasmażki dolewać przetarte porzeczki wymieszane z sokiem i miodem, zagotować, gotować na małym ogniu około 5 minut, odstawić, wystudzić, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny, wyjąć z lodówki wymieszać z ubitą śmietaną.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch udekorować owocami pozostawionych porzeczek.

 

Info Kulinarka

Wyśmienitym dodatkiem do chłodnika są biszkopty

Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze miodu

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]