Składniki
- 60 dag czerwonych porzeczek
- 1 l soku z czarnych porzeczek
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szklanka śmietany 22%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
Etapy przygotowania
- Porzeczki przebrać, opłukać, osączyć, oderwać z gałązek (kilka gałązek porzeczek pozostawić do dekoracji) Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, oderwane porzeczki przetrzeć przez sitko, połączyć z sokiem i miodem, dokładnie wymieszać.
- W garnku roztopić masło, oprószyć je mąką, cały czas mieszając, mąkę zasmażyć nie rumieniąc, nie przerywając mieszania, powoli do zasmażki dolewać przetarte porzeczki wymieszane z sokiem i miodem, zagotować, gotować na małym ogniu około 5 minut, odstawić, wystudzić, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny, wyjąć z lodówki wymieszać z ubitą śmietaną.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch udekorować owocami pozostawionych porzeczek.
Info Kulinarka
Wyśmienitym dodatkiem do chłodnika są biszkopty
Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze miodu