Składniki
- 50 dag moreli
- 1 l mleka
- 1 szklanka śmietany 22%
- 3 żółtka
- 11 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Etapy przygotowania
- Morele umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, 3 połówki moreli pokroić w małą kostkę i odłożyć do dekoracji, resztę moreli zmiksować, mus przetrzeć przez sitko, odstawić.
- Mleko zagotować z cynamonem, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, do utartych żółtek, powoli dolewać wrzące mleko, cały czas mieszając, następnie mleko odstawić, wystudzić, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
- Schłodzone mleko połączyć ze śmietaną i przetartym przez sitko musem morelowym, dokładnie wymieszać.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch udekorować morelami pokrojonymi w kostkę.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw