CHŁODNIK MORELOWY


Składniki

  • 50 dag moreli
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 3 żółtka
  • 11 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Etapy przygotowania

  • Morele umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, 3 połówki moreli pokroić w małą kostkę i odłożyć do dekoracji, resztę moreli zmiksować, mus przetrzeć przez sitko, odstawić.
  • Mleko zagotować z cynamonem, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, do utartych żółtek, powoli dolewać wrzące mleko, cały czas mieszając, następnie mleko odstawić, wystudzić, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
  • Schłodzone mleko połączyć ze śmietaną i przetartym przez sitko musem morelowym, dokładnie wymieszać.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch udekorować morelami pokrojonymi w kostkę.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]