CHŁODNIK MALINOWY


Składniki

  • 30 dag malin
  • 30 dag brzoskwiń
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej

Etapy przygotowania

  • Maliny oczyścić, opłukać, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, brzoskwinie umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, przełożyć do garnka, zalać małą ilością zimnej wody, dodać cukier, przemieszać, zagotować, od chwili zawrzenia gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, odstawić, przestudzić, dodać oczyszczone maliny (kilkanaście owoców odłożyć do dekoracji), przemieszać, zmiksować na gładki mus, mus utrzeć z żółtkami, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
  • Schłodzony mus połączyć z sokiem jabłkowym, sokiem pomarańczowym, wodą mineralną, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch udekorować odłożonymi owocami malin.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]