Składniki
- 15 dag suszonych jabłek
- 10 dag suszonych fig
- 10 dag suszonych gruszek
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych śliwek
- 1 cytryna
- 1,5 szklanki cukru
- 4 ziarenka goździków
- 2 łyżki rodzynek
- kawałek cynamonu
Etapy przygotowania
- Owoce opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać 5 l wrzącej wody, garnek przykryć, odstawić 24 godziny.
- Namoczone owoce osączyć, odstawić (zachować wodę w której się moczyły), cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, obraną cytrynę i skórki odstawić.
- Z wody w której moczyły się owoce odlać 2 szklanki, do pozostałej wody dodać skórkę z cytryny, cukier, goździki, rodzynki, cynamon, całość przemieszać, zagotować (jeśli syrop jest za słodki, dodać sok z obranej cytryny), przecedzić, wrzącym syropem zalać osączone owoce, przemieszać, wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin (przed podaniem mocno schłodzić).
Info Kulinarka
Idealny napój na gorące lato, wyśmienity dodatek do każdego obiadu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Przystawki na każdą okazję