DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Drożdżowe
Składniki ciasta

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Składniki ciasta na kruszonkę

  • 10 dag mąki pszennej
  • 6 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki dodatkowe

  • 1 kg śliwek węgierek
  • masło
  • bułka tarta

Etapy przygotowania

  • Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, odstawić.
  • Zaczyn; mleko lekko podgrzać, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, roztarte drożdże z cukrem połączyć z ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżkę mąki, rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto; pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka (jajko + 2 żółtka) utarte z pozostałym cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn, wszystkie składniki razem połączyć, następnie dodać masło roztopione z 2 łyżkami oliwy (masło nie może być gorące), wyrobić ciasto (ciasto powinno odchodzić od dłoni i ścian miski) Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, pozostawić w misce, miskę nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości), po wyrośnięciu ciasto zagnieść, odstawić do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  • Formę pieczeniową wysmarować masłem, dokładnie wysypać tartą bułką, wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną formę pieczeniową, na wierzchu ciasta ułożyć skórką do dołu przygotowane śliwki Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, formę nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kruszonka; mąkę połączyć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, zagnieść ciasto, pokruszyć je w palcach, kruszonką posypać ciasto ze śliwkami Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast.
  • Ciasto piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), po wyłączeniu piekarnika, upieczone ciasto pozostawić kilka minut w nagrzanym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.

 

Drożdżowe

 

Drożdżowe

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek poleca; Ciasto drożdżowe z owocami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]