DROŻDŻOWE Z OWOCAMI


Składniki ciasta

  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Składniki dodatkowe

  • 50 dag śliwek węgierek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 3 duże gruszki
  • masło
  • bułka tarta

Etapy przygotowania

  • Zaczyn; mleko lekko podgrzać, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, roztarte drożdże z cukrem połączyć z ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżkę mąki, rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto; pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać cukier waniliowy, jajko utarte z 6 łyżkami cukru (pozostały cukier odstawić), dodać wyrośnięty rozczyn, wszystkie składniki połączyć, następnie dodać 3 płaskie łyżki masła (resztę masła odstawić do lodówki, mocno schłodzić) roztopionego z 2 łyżkami oliwy (masło nie może być gorące), wyrobić ciasto (ciasto powinno odstawać od dłoni i ścian miski) Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, pozostawić w misce, miskę nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości), po wyrośnięciu ciasto zagnieść, odstawić do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  • Owoce umyć, osuszyć, gruszki rozciąć wzdłuż, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na plasterki, odstawić, śliwki przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, odstawić.
  • Formę pieczeniową wysmarować masłem, dokładnie wysypać tartą bułką, wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną formę pieczeniową, na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone gruszki i śliwki (śliwki skórką do dołu) Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, formę nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Schłodzone masło pokroić na cienkie plasterki, równomiernie rozłożyć je na wyrośniętym cieście, całość posypać płatkami migdałowymi i resztą odstawionego cukru.
  • Ciasto piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), po wyłączeniu piekarnika, upieczone ciasto pozostawić kilka minut w piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek poleca; Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]